Renodak Systems N.V.

Dakgoten

Bij Renodak kan je terecht voor een professionele plaatsing van dakgoten. Wij werken zowel met aluminium, koper of zinken dakgoten.

Hieronder vind u de vergelijking van koper, aluminium en zinken dakgoten.  

Zinken dakgoten versus aluminium dakgoten

Waarom zou u voor aluminium kiezen, terwijl zink al jàren een aanvaard product is?

Het allereerste argument is de naadloosheid. Met andere woorden, naden die door het uitzetten en krimpen (zomer en winter) hun dichtheid verliezen, komen bij aluminium dakgoten niet voor, om de simpele reden dat er geen naden zijn. Zinken dakgoten daarentegen worden altijd gelast en zijn dus niet naadloos.

Bij zinken dakgoten worden wel uitzettingsvoegen voorzien om de breekbare lasnaden te beschermen. Die houden het enkele jaren uit, maar na verloop van tijd is de elasticiteit van deze voegen verminderd, komen er barstjes voor, en daar komen de eerste lekken dan.

Bij een naadloze aluminium dakgoot is hier ook na 30 jaar nog geen sprake van.

Voor diegenen die de "zinklook" verkiezen, maar bovendien willen profiteren van de naadloosheid hebben wij de kleuren Platinagrijs-RAL 7036 en Zilver-RAL 9006 in ons gamma opgenomen. Bovendien blijft de dakgoot volledig onderhoudsvrij.

In vergelijking met zink zet aluminium geen zware metalen af. Het opgevangen water is meteen bruikbaar in huis en tuin.
Een laatste belangrijk argument om te opteren voor aluminium is de goede prijs/kwaliteitsverhouding. Ondanks de duurdere grondstof, maar dankzij een snelle plaatsing wordt een aluminium dakgoot geplaatst tegen vergelijkbare prijzen als zink. Maw tegen eenzelfde prijs hebt u een duurzame én naadloze dakgoot.

Kortom, met een aluminium dakgoot kiest u voor een naadloze oplossing zonder zorgen. Bij zinken dakgoten opteert u voor een risico op lekkende lasnaden.

dakgoten zink

Koperen dakgoten versus aluminium dakgoten

Opnieuw is de naadloosheid het grootste argument. De lasnaden die door het uitzetten en krimpen (zomer en winter) hun dichtheid verliezen, vormen het zwakke punt. Bij aluminium dakgoten hebben we dat probleem niet, om de simpele reden dat er geen naden zijn.

Ook bij koperen dakgoten worden uitzettingsvoegen voorzien om de breekbare lasnaden te beschermen, en die houden het enkele jaren uit. Maar na verloop van tijd is de elasticiteit van deze voegen verminderd, komen er barstjes voor, en daar komen de eerste lekken dan.

Bij een naadloze aluminium dakgoot is hier ook na 30 jaar nog geen sprake van.
De goten zijn in verschillende RAL-kleuren beschikbaar. Twee interessante kleurtjes zijn bvb. koperimitatie en bronsimitatie. Hoewel het een aluminium goot betreft, ziet het er perfect uit als een koperen goot (voor de liefhebbers), met één groot verschil: uw goot is kleurvast, en ziet er ook na jaren nog als nieuw uit. Wat bij koper al heel snel niet meer het geval is.

Bij koper stellen we ook een afzetting vast van zware metalen, "uitloging" genoemd, wat niet kan gezegd worden van aluminium. Bij aluminium dakgoten kan het opgevangen regenwater zonder risico gebruikt worden in huis en tuin.

Op het vlak van duurzaamheid zijn koper en aluminium evenwaardig. Wel is koper een stuk duurder als grondstof dan aluminium. Bovendien wordt een koperen dakgoot ook gelast en valt het prijskaartje dan ook duurder uit dan in aluminium.

Kortom, in vergelijking met koper is de naadloze aluminium dakgoot een evenwaardig maar goedkoper alternatief

dakgoten koper

De voordelen en eigenschappen van Aluminium nog even op een rijtje

Licht, sterk en duurzaam

Aluminium is een zeer licht metaal, ongeveer een derde van het gewicht van staal. De sterkte kan variëren door het gebruik van verschillende legeringen. Dit maakt aluminium geschikt voor zeer vele toepassingen, waaronder ook voor dakgoten.

Corrosiebestendig

Aluminium is zeer corrosiebestendig omdat het van nature een beschermende oxide-laag vormt. De aluminium band die gebruikt wordt voor het profileren van de dakgoot onderging bovendien extra oppervlaktebehandelingen langs weerszijden waardoor de corrosiebestendigheid nog extra verbeterd werd.

Makkelijk vormbaar

Aluminium heeft een lage smelttemperatuur en is makkelijk vormbaar. Met behulp van een matrijs of profielwals is het mogelijk om al vanaf het basisontwerp dicht bij de vorm van het eindproduct te komen. Daarom is het concept van de naadloze dakgoot het meest geschikt voor aluminium

Ondoordringbaar, smaakloos en geurloos

Aluminium, ook al is het slechts 0,007 mm dik, laat geen enkele geur of smaak door. Bovendien is het materiaal niet toxisch en zet aluminium geen zware metalen af. Het opgevangen regenwater kan dus zonder problemen direct gebruikt worden in huis en tuin.

Volledig recycleerbaar

Aluminium kan 100% gerecycleerd worden, zonder enig kwaliteitsverlies. Het omsmelten vergt slechts 5% van de energie die oorspronkelijk benut is om primair aluminium te produceren. Waarom zou u niet meehelpen aan het recyclagegebeuren en kiezen voor een aluminium dakgoot?

aluminium dakgoten

aluminium dakgoten

Naadloos profiel versus naadloze dakgoten

Naadloos geprofileerd op de werf

Hoe gebeurt de plaatsing van een traditionele dakgoot? Wel, heel eenvoudig: uw loodgieter of dakwerker komt bij u langs met een aantal lengtes dakgoot variërend van 1m tot 4 à 5 meter. De gootbeugels worden geplaatst, de gootstukken worden in de gootbeugel gelegd en daarna worden alle losse gootstukken aanééngelast. Hoe langer uw dakgoot, hoe meer laswerk en dus ook hoe meer risico's op lekkende lasnaden.

Hoe gaan wij te werk voor de plaatsing van aluminium dakgoten? Onze installateur komt ter plaatse met een profileermachine in z'n bestel- of vrachtwagen. De dakgoot wordt vervolgens op haar volledige lengte op de werf geprofileerd en dit gemakkelijk tot 25 meter en meer. Dit betekent geen verbindingen en dus ook geen risico op lekkende naden na verloop van tijd, want er zijn geen naden in de volledige lengte van het gootkanaal. Dit kun je uiteraard niet zeggen van een zinken, koperen of kunststof dakgoot.

alumnium dakgoten van lengte maken