Renodak Systems N.V.

Sarkingdaken

Traditioneel komt de isolatie van een hellend dak tussen de spanten of kepers van het dak. Als alternatief is er ook het sarkingdak waarbij de isolatie aan de bovenzijde van de draagconstructie zit.

Het isolatiemateriaal dat je voor een sarkingdak gebruikt, is duurder dan de traditionele materialen, maar de plaatsing verloopt zeer vlot waardoor het prijsverschil beperkt blijft. Deze manier van werken biedt een aantal belangrijke voordelen. Bij de klassieke manier van isoleren is het moeilijk om koudebruggen te vermijden door het relatief laag isolerend vermogen van hout en omdat een correcte plaatsing van het isolatiemateriaal tussen de kepers minder evident is dan het lijkt. Dat risico loop je niet meer met het sarkingdak omdat je een continue doorlopende isolatiemantel hebt.

Tengel- en panlatten

De platen worden op de kepers geplaatst en op het isolatiemateriaal plaats je best nog een onderdak met tengellatten. Vervolgens komen de tengel- en panlatten. Bij een sarkingdak moet je extra aandacht besteden aan een vakkundige, luchtdichte plaatsing waarvoor je bij Renodak aan het juiste adres bent. Anders komen de voordelen van het systeem niet tot hun recht. Een bijkomend voordeel is de extra bescherming van het dakhout dat onder de isolatielaag komt te liggen. Hierdoor heb je aan de binnenzijde ook geen plaatsverlies door de plaatsing van thermische isolatie.

Plaatsing sarkingdak door Renodak

De thermische isolatie van het hellend dak zal uitgevoerd worden door middel van platen met een kern in TAUfoam by Recticel (een specifiek hard polyisocyanuraatschuim), met een volumegewicht in de kern van ± 30 kg/m³ en een brandreactie A1 volgens KB 19/12/1997, Class 1 volgens BS 476 part 7 en een Euroclass D s2 d0 volgens EN13501-1.
De platen zullen aan beide zijden voorzien zijn van een zuivere aluminium van 50µ. De platen hebben een technische goedkeuring en een CEN Keymark. Hierdoor zijn zij onderworpen aan een permanente kwaliteitscontrole uitgevoerd door een erkend organisme.
De productie van deze isolatiepanelen is gecertificeerd volgens ISO 9001:2000.
De gedeclareerde warmtegeleidingscoëfficiënt D = 0,024 W/mK.
De drukweerstand bij 10% vervorming: > 150 kPa (1,5 kg/cm²).
De platen zijn rondom voorzien van een tand-en-groef verbinding.
De afmetingen van de platen zijn 1200 mm x 2500 mm; netto 1180 mm x 2480 mm. De diktes bedragen 60, 80, 90 en 100mm standaard.  Diktes 120 mm tot 160mm zijn verkrijgbaar op aanvraag.
Voor gebouwen met een klimaatklasse 3 of minder, wordt langs de warme zijde een bijkomend luchtscherm geplaatst waarbij de naden volledig afgetaped worden.
Bij gebouwen met een klimaatklasse 4 wordt een dampscherm van kwaliteit E4 – Gewapend bitumina met metaalfolies – toegepast.De bevestiging van de platen gebeurt dmv. daartoe bestemde schroeven (Powerroof-schroef).
Tengellatten hebben een afmeting van 30 mm x 50 mm.
De plaatsing van de platen zal gebeuren volgens de voorschriften van de fabrikant.
Bovenop de platen wordt een losse, dampopen en waterdichte onderdakfolie (RECTIVENT) geplaatst.
Breedte : 1,50 m x lengte : 50 lm
Waterdampdichtheid : µd : 0,03 m

 sarkingdak

 sarkingdak